[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Kort culinair nieuws | Ton van Es | Misset Horeca

Datum: 02-03-1978

DE GRAAF VAN HET HOOGVEEN

Van tijd tot tijd mag ik u, zoals u weet, op deze plaats attenderen op een nieuwe aanwinst op het gebied van restaurants die op een m.i. juiste wijze de Nieuwe Keuken, de Nouvelle Cuisine in praktijk brengen.

Restaurants die licht en speels koken met verse ingrediënten van allerbeste kwaliteit. Die voorzichtig omspringen met dikmakers als boter, room, suiker en bloem.

boeiend repertoire

Een keuken die onthult, niet verhult. Dus niet de geringe kwaliteit van een slecht ontdooide Coquille St.Jacques maskeren met een dikke gratin-saus en een nog dikkere puree-rand. Neen, uitgaan van een zeeverse, malse Jacobsschelp. Die malsheid in tact laten door hem heel licht te pocheren en de natuurlijke smaak complimenteren door het eigen vocht van de coquilles met wat boter, wat lichte, geurige rode wijn (een Bourgeuil van de rechter Loire-oever) en een snufje tijm tot een beeldschone, begeleidende saus te verwerken. Als dat laatste voorbeeld u aanspreekt, als u houdt van kookkunst die de tong aangenaam bezighoudt maar de maag niet vermoeit, dan moet u onverwijld uw lijstje van nog te bezoeken restaurants pakken en ergens hoog bovenaan de gegevens noteren van:

 

 

De Graaf van het Hoogveen, specialiteitenrestaurant van Badhotel Zeerust, Quarles van Uffordstraat 103, Noordwijk aan Zee, tel.: 01719-12723-14323. Alwaar Joop en Ine Droogh-Goossens (de restaurateurs) samen met Adriaan de Jong (hun uiterst vakkundige chef-kok) in de korte tijd dat ze hiermee bezig zijn al een uiterst boeiend repertoire hebben ontwikkeld.

vooraf-verrassing

Naast de boven vermelde Coquille waren het verder onder meer de perfecte oester in champagnesaus (die als onverwachte maar zeer welkome "vooraf-verrassing" bij het aperitief verscheen), de wildmousse met morilles, de zwezerik (in bladerdeegcroûte, met verse truffel), de lamsrug (met o.a. meiknolletjes in het precies goed gekookte groentegarnituur) en de verrukkelijke kiwitaart die zeer hoge ogen gooiden. Behalve dit uitstekende restaurant biedt Zeerust nog andere recreatieve mogelijkheden in de vorm van een overdekt zwembad, een sauna en een solarium. Noordwijk dus.

Auteur: Ton van Es | Misset Horeca